Ke slunci: Vepřová panenka se švestkovou omáčkou a kuskusem

IMG_20170327_185333_615

Začneme přípravou omáčky. V hrnci rozpustíme 3 lžíce másla, přidáme zavařené švestky (ideálně dle starých receptů nepoužívajících umělé konzervanty), nebo švestkové klavely. Přidáme lžíci cukru a necháme zkaramelizovat a trochu povaříme. Poté přidáme hrnek vody a svaříme tak, aby omáčka zredukovala svůj objem a zhoustla. Během toho přidáme tymián, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme trochu slivovice a krátce povaříme, aby se odpařil alkohol, a zjemníme několika lžícemi smetany.

Vepřovou panenku očistíme a zbavíme blan, osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem rozmíchaným s provensálským kořením. Zprudka osmahneme ze všech stran na pánvi a vložíme do máslem vymazané zapékací misky. Pečeme v troubě na 180 °C asi 20 minut, délku pečení přizpůsobte tomu, jak moc propečené maso preferujete.

Kuskus připravte podle návodu, jako tajný typ ho můžete zpestřit tím, že v malém rendlíku na olivovém oleji osmažíte nadrobno nakrájená čerstvá a sušená rajčata a tuto směs do kuskusu během jeho přípravy vmícháte.

Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>